Recensies op een rijtje

 

Borat

In de stapel post die op me lag te wachten, vond ik ook het april/mei-nummer van het Geschiedenis Magazine. In de boekenrubriek was tot mijn vreugde ook een recensie van De rafelranden van Europa opgenomen. Mijn blijdschap werd nog groter door het eindoordeel. ‘Dit boek laat niet alleen zien hoezeer Europa al eeuwenlang met Rusland, Afrika en de gebieden die ooit het Osmaanse Rijk vormden verbonden is, maar ook welke invloed het zelf op het lot van die regio’s heeft uitgeoefend’, aldus recensent Liesbeth van der Grift, ‘Van de Wijdeven maakt duidelijk dat kennis van de geschiedenis van Europa en de haar omringende gebieden onontbeerlijk is om hedendaagse conflicthaarden en spanningen te begrijpen’. Lees de recensie hier terug.

Ook in België is er aandacht voor De rafelranden van Europa. Joseph Pearce spreekt in een dubbelrecensie met het boek Europa, een geschiedenis van grensnaties van Olivier Boehme in dagblad De Morgen van een ‘fris en snedig’ geschreven boek, dat ‘in sneltreinvaart door duizend jaar geschiedenis van Europa’ gaat.

De recensie die op 23 mei op de website van de Jonge Historici verscheen is zo mogelijk nog mooier. ‘Altijd blijft Van de Wijdeven op zoek naar verklaringen en legt hij voor de lezer de belangrijkste verbanden bloot. Het is een beetje alsof je bij een (goede) geschiedenisdocent in de klas zit en dit maakt het boek ook voor de leek toegankelijk. Toch biedt het ook zeker genoeg diepgang voor de wat meer geïnformeerde lezer’, schrijft Godelieve Boselie, ‘Kortom, een boek waarin zowel de geschiedenis als de actualiteit aan bod komt en waar je als lezer een stuk wijzer van wordt’.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s