Trianon en de grenzen van Hongarije

trianon

Met het Hongaarse referendum van afgelopen zondag staan de Hongaarse grenzen weer in de schijnwerpers. De Maand van de Geschiedenis is het ideale moment om ze in historisch perspectief te plaatsen.

De hekken die de Hongaarse regering op het hoogtepunt van de vluchtelingencrisis in 2015 heeft geplaatst, lijken namelijk tegengesteld aan het veel oudere politieke doel om ‘het onrecht van Trianon’ ongedaan te maken. Met het na de Eerste Wereldoorlog in 1920 getekende Verdrag van Trianon raakte Hongarije twee derde van haar grondgebied kwijt.

Voor Geschiedenis Magazine nummer 7 – een extra dikke special over grenzen – schreef ik een artikel over de rol die ‘Trianon’ ook nu nog speelt in de Hongaarse politiek en op IsGeschiedenis is een geactualiseerde versie van dat artikel terug te vinden.

Een gedachte over “Trianon en de grenzen van Hongarije

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s