Merkels verre voorloper

Stresemann

De Duitse Bondskanselier Angela Merkel kan in de aankomende Bondsdagverkiezingen als vanouds rekenen op een ruime meerderheid. Dat was een paar maanden geleden helemaal niet zo zeker: Duitsland leek na bijna twaalf jaar uitgekeken op ‘de machtigste vrouw van Europa’, die tijdens de migratiecrisis haar hand overspeelde met haar ‘Wir schaffen das’. Maar nee, Merkel kwam glorieus uit die crisis tevoorschijn.

Momenteel werk ik gestaag door aan mijn boek over Oost-Europa tussen de twee wereldoorlogen. In die periode kende Duitsland ook zo’n doortastende politicus als Merkel: minister van Buitenlandse Zaken Gustav Stresemann. Voor Geschiedenis Magazine beschreef ik hoe hij laveerde tussen toegeven aan kiezersgunst en vasthouden aan zijn eigen politieke koers. Daarmee wist hij in de jaren ’20 extremisme de kop in te drukken en Duitsland weer een volwaardig lid van de internationale gemeenschap te maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s