Onbegrepen Europa

Feudalism

Voor Clingendael Spectator schreef ik een recensie van Onbegrepen Europa – Nieuw licht op een eeuwenoude tweedeling van financieel journalist Bert Bakker. Bij zijn onderscheid tussen middenklasseregio’s en (neo)feodale regio’s zijn kanttekeningen te plaatsen. Kern van Bakkers betoog is echter dat Europese bestuurders – en ook bestuurders van multinationale ondernemingen als Air France-KLM – het probleem van uiteenlopende mentaliteiten tussen verschillende Europese regio’s hebben genegeerd.

Daar ben ik het van harte mee eens. In De rafelranden van Europa constateerde ik al dat de EU als een fris behang is uitgerold over Europa, zonder acht te slaan op de scheuren en vochtplekken die eronder zitten. Het kennen van de geschiedenis van ‘de ander’ is essentieel voor het oplossen van wederzijds begrip. Dat geldt ook voor de drijfveren achter de huidige opstelling van Polen en Hongarije binnen de Europese Unie. In De spoken van Visegrád zal ik teruggaan naar de sleutel: de in het Westen grotendeels onbekende tijd tussen de twee wereldoorlogen. Nog een paar maanden geduld…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s