Buiten de gebaande paden

Satsuma

De Maand van de Geschiedenis staat dit jaar in het teken van het thema ‘Opstand’. Voor het themanummer van Historisch Nieuwsblad schreef ik een artikel over de Satsuma-opstand.

Na een isolement van eeuwen zocht Japan vanaf 1868 aansluiting bij het Westen. Maar uitgerekend een van de drijvende krachten achter de omwenteling, Saigo Takamori, kon dat niet verkroppen. Met een traditioneel samoeraileger rukte hij vanuit zijn thuisbasis in Satsuma op naar Tokyo.

Takamori delfde uiteindelijk het onderspit in de hierboven afgebeelde slag op de flanken van de berg Shiroyama, maar in het hypermoderne aangeharkte Japan is de man die buiten de gebaande paden trad nog steeds een rolmodel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s