Hersendood

MacroNAVO

De Franse president Emmanuel Macron heeft de knuppel in het hoenderhok gegooid. In een interview in het Britse magazine The Economist heeft hij de NAVO ‘hersendood’ genoemd vanwege een gebrek aan Amerikaanse leiderschap. Het werd hem door de andere NAVO-bondgenoten niet in dank afgenomen. Zo haastte de Duitse bondskanselier Angela Merkel zich om te zeggen dat de Verenigde Staten onmisbaar zijn voor de Europese veiligheid.

En dat klopt. Maar Macron heeft wel een punt als hij constateert dat de Verenigde Staten ‘ons de rug toekoeren’. Hij wijst op recente beslissingen van de Amerikaanse president Donald Trump, zoals de terugtrekking van Amerikaanse militairen uit Noord-Syrië. In De nieuwe rafelrand van Europa moet ik constateren dat Trump echter niet zozeer de ziekte als wel een symptoom is. Kijkend naar de Amerikaanse betrokkenheid bij Europa op de lange termijn is te zien dat die helemaal geen vanzelfsprekendheid is. Niet in het verleden en waarschijnlijk ook niet in de toekomst.

Het is daarom voor Europa zaak om meer verantwoordelijkheid te nemen voor de eigen veiligheid. Zeker op langere termijn lijkt dat absoluut noodzakelijk. Ondanks de discussie over Macrons uitspraken zijn zowel Macron als Merkel het daar gelukkig wel over eens. Er zal echter ongetwijfeld nog aardig wat water door de Rijn stromen voordat de Europese Unie zover is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s