Onbekende opstand

SNP

Nederland viert 75 jaar bevrijding. In Slowakije heeft men dit jaar uitgebreid de
Nationale Opstand van 1944 herdacht. Twee maanden lang – van 29 augustus 1944 tot 28 oktober 1944 – vocht een deel van het Slowaakse leger tegen de Duitse Wehrmacht, die het autoritaire en volop met de nazi’s collaborerende regime van Vodca (leider) Jozef Tiso verdedigde.

Waar de Opstand van Warschau in het westen van Europa nog wel enige bekendheid geniet, is de grootschaligere en vrijwel gelijktijdige opstand in Slowakije een grote onbekende. Voor Geschiedenis Magazine schreef ik een artikel over de opstand die een cruciale rol speelt in hedendaagse Slowaakse geschiedenisboeken, omdat deze de breuk belichaamt tussen de eerste – ook wel als klerikaal-fascistische betitelde – Slowaakse Republiek van Tiso en de huidige. Wie nog meer wil weten, kan natuurlijk ook terecht in De spoken van Visegrád.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s