The Afghanistan Papers

Afghanistan

‘Een oorlog begonnen zonder verstandig doel, uitgevoerd met een vreemde mengeling van onbezonnenheid en terughoudendheid, en beëindigd na veel lijden en rampspoed. Dat alles zonder veel eer. Noch voor de regering die aanstuurde op de oorlog, noch voor het grote aantal militairen dat de oorlog voerde. Deze oorlog heeft in politiek en miltiair opzicht niets opgeleverd.’

Dat schreef de Britse dominee Georg Gleig in 1843. Hij was een van de weinige overlevenden van het eerste westerse militaire avontuur in Afghanistan, de eerste Anglo-Afghaanse Oorlog. Ik moest er aan denken toen ik in The Washington Post las over ‘The Afghanistan Papers‘, 2.000 pagina’s aan verzameling vertrouwelijke interviews met 428 direct betrokkenen, die aangeven dat de in 2001 door de Amerikanen zonder duidelijke strategie begonnen oorlog in Afghanistan niet te winnen was.

De geschiedenis herhaalt zich niet, maar wie wil weten hoe het de Britten in de negentiende eeuw verging, kan terecht bij het artikel dat ik in 2013 schreef voor Geschiedenis Magazine.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s