Ivan de Verschrikkelijke

IvanGM

Tsaar Ivan IV uit de Russische Rurik-dynastie is beter bekend als Ivan de Verschrikkelijke. Een naam die tot de verbeelding spreekt. Hij geldt in het westen als uiterst wreed, maar in Rusland heeft men een heel ander beeld van Ivan Groznyi. De naam alleen al: ‘Groznyi’ heeft in het Russisch een positievere bijklank als de Gevreesde of de Ontzagwekkende.

Ruim tweederde van de Russen is ervan overtuigd dat zijn rol in de Russische geschiedenis belangrijk en positief is. Ook president Vladimir Poetin, die geen mogelijkheid onbenut laat om de Russische identiteit en de nationale trots te benadrukken, enthousiast is over Ivan IV als grondlegger van het moderne Rusland en diens wreedheden relativeert.

Voor Geschiedenis Magazine probeer ik daarom een antwoord te geven op de vraag: ‘Ivan de Verschrikkelijke, wrede tiran of groot staatsman?’. Nu in de winkel!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s