Het wonder van Warschau

De honderdste verjaardag van de Slag om Warschau laat nog even op zich wachten, maar voor het maartnummer van Historisch Nieuwsblad schreef ik alvast een artikel over de Pools-Russische Oorlog van 1919-1921, een oorlog die in West-Europa in de vergetelheid is geraakt maar in Polen nog ieder jaar wordt herdacht.

De veldslag bij Warschau in augustus 1920 was het keerpunt in de Pools-Russische oorlog en is daarom door de Polen ook wel ‘het Wonder aan de Wisła’ gedoopt. De opmars van het Russische Rode Leger werd gestuit en de Polen zetten (opnieuw) het offensief in. Omdat met de terugtocht van het Rode Leger ook Lenins plannen voor een wereldrevolutie de ijskast in moesten, geldt de Slag om Warschau ook wel als een van de beslissende veldslagen in de wereldgeschiedenis.

Voor Historisch Nieuwsblad ging ik na of dat terecht is. En wie nog meer wil weten over deze veelal vergeten periode in de Europese geschiedenis, kan terecht in De spoken van Visegrád – De onbekende geschiedenis van Polen, Hongarije, Tsjechië en Slowakije.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s