Migratiecrisis 1921

Nansenpaspoort3

Duitsland en een aantal andere lidstaten van de Europese Unie willen 1500 kinderen uit Griekse vluchtelingenkampen opvangen nu de situatie aan de Turks-Griekse grens steeds verder verslechtert.

Toen miljoenen vluchtelingen na de Eerste Wereldoorlog zonder geldig paspoort door Europa zwierven, weigerden de meeste landen hen op te vangen. De wereldberoemde Noorse poolonderzoeker Fridtjof Nansen bedacht een oplossing voor deze statelozen. Voor Historisch Nieuwsblad en Geschiedenis Magazine schreef ik eerder over Nansens vergeten carrière als topdiplomaat.

In de eerste jaren na de Eerste Wereldoorlog realiseerde de internationale gemeenschap zich dat nationale regeringen weliswaar altijd het laatste woord hadden over hun eigen grenzen, maar ook dat de middelen om wereldwijde migratiestromen daadwerkelijk te beïnvloeden beperkt waren.  Internationale samenwerking was in het belang van nationale regeringen én pure noodzaak: alleen zo konden de lasten worden verdeeld. Een wijze les.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s