100 uur rechtse revolutie

Kapp

Honderd jaar geleden, in de vroege ochtend van 13 maart 1920, marcheerde de Marinebrigade Ehrhardt, het meest geharde en meedogenloze Freikorps van Duitsland, met een batterij veldartillerie het centrum van Berlijn binnen. De mannen van de brigade – toen al voorzien van swastika’s op hun helmen – pleegden een rechtse staatsgreep. Voor Geschiedenis Magazine ging ik na wat de beweegredenen waren achter deze coup. Die duurde overigens maar 100 uur, maar ijlde na tot de machtsovername door Hitlers NSDAP in 1933.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s