Bolsonaro en het coronavirus

BolsonaroHoest

Voor sommige regeringsleiders vormt de coronacrisis aanleiding om de touwtjes steviger aan te trekken. In Hongarije heeft premier Viktor Orbán dankzij een omstreden noodwet de mogelijkheid om voor onbepaalde tijd per decreet te regeren.

De Braziliaanse president Bolsonaro ziet juist geen gevaar in het coronavirus. Hij is tegen lokale lockdown-maatregelen die diverse gouverneurs hebben ingesteld en laat zelf geen mogelijkheid onbenut om die met voeten te treden. Zo sprak hij al hoestend een grote demonstratie toe.

Opmerkelijk waren de eisen van sommige demonstranten: sluiting van het Nationaal Congres en het Hooggerechtshof, en herinvoering van de beruchte wet AI-5, waarmee ook Bolsonaro per decreet zou kunnen regeren. Kortom: de militaire dictatuur moet nog eens dunnetjes worden over gedaan.

In Brazilië leidde de aanwezigheid van Bolsonaro bij deze demonstratie daarom tot een zeer begrijpelijke storm van protest in de media door (oud-)politici. Wie wil weten hoe het er in Brazilië aan toe ging tussen 1964 en 1985 kan terecht bij het artikel dat ik eerder schreef voor Historisch Nieuwsblad.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s