100 jaar Verdrag van Sèvres

Het Verdrag van Sèvres werd na een lange voorbereidingstijd op 10 augustus 1920 gesloten in een voorstad van Parijs, in een toonzaal van de beroemde porseleinfabriek Manufacture nationale de Sèvres. Het was het laatste in het rijtje internationale verdragen dat na de Eerste Wereldoorlog werd gesloten. Naast het alom bekende Verdrag van Versailles met Duitsland kwamen in Parijs ook afzonderlijke vredesverdragen met de andere verliezers van de oorlog tot stand (bijvoorbeeld ook het Verdrag van Trianon met Hongarije).

Het zal de meeste mensen in Nederland waarschijnlijk weinig zeggen, maar in Turkije ligt dat anders. De ondertekenaars zetten namelijk hun handtekening onder de opdeling van het Ottomaanse Rijk. De veelvolkerenstaat werd gereduceerd tot een Anatolische rompstaat. Het was dé motivatie voor Turkse nationalisten om te strijden voor een Republiek Turkije.

Daar wordt nog altijd naar ‘het verraad van Sèvres‘ verwezen als illustratie van de onbetrouwbaarheid van de westerse mogendheden. Voor Geschiedenis Magazine schreef ik een artikel over de directe gevolgen van dit in het Westen vergeten verdrag.

Een gedachte over “100 jaar Verdrag van Sèvres

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s