Verdeeld Libië

De strijdende partijen in Libië hebben onlangs onder toeziend oog van de Verenigde Naties (weer) een staakt-het-vuren gesloten. De hoop is dat het dit keer permanent is, maar de sterren staan voor Libië ongunstig. Het land is eigenlijk al eeuwen tot op het bot verdeeld.

Het huidige Libië is – zoals zoveel landen in Afrika – een creatie van een koloniale macht. In dit geval Italië, dat er vanaf 1911 maar liefst twintig jaar over deed om het land met harde hand te ‘normaliseren’ en de ‘Pax Romana’ te realiseren. Voor Historisch Nieuwsblad laat ik aan de hand van dit koloniale avontuur zien hoe ingewikkeld het is om Libië te verenigen. Ook nu nog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s