Verjaardagsfeestje

De Chinezen zijn er vroeg bij! Het Eerste Nationale Congres van de Communistische Partij van China vond namelijk op 23 juli 1921 plaats in de huiskamer van het huis op de Straat van de Vreugdevolle Onderneming nummer 76 in de havenstad Shanghai. En pas enkele dagen later werd dobberend op een bootje op een nabijgelegen meer de knoop doorgehakt om de partij op te richten.

Voor Geschiedenis Magazine schreef ik een artikel over die allereerste dagen van de Communistische Partij van China en de Nederlander die daarin een hoofdrol speelde: Henk Sneevliet. Hij gaf later met behulp van een tolk ook Mao Zedong nog eens drie uur college over het oprichten van een vakbond en het organiseren van een staking. In Nederland was hij in vergetelheid geraakt, maar in China wordt hij onder zijn schuilnaam Ma Lin geëerd als een van de founding fathers.

Sneevliet zal dan ook zeker niet ontbreken in de festiviteiten rond het CPC-jubileum, die in China nog de hele maand juli zullen duren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s