Dayton onder druk

De spanningen in Bosnië en Herzegovina lopen op nu de Bosnisch-Servische politie onaangekondigde oefeningen houdt in de buurt van Sarajevo. Ondertussen zaagt de Bosnisch-Servische leider Milorad Dodik met afscheidingsretoriek aan de poten van de Hoge Vertegenwoordiger, die sinds de Dayton-akkoorden toezicht houdt op de situatie in het land. Volgens de onlangs aangetreden nieuwe Hoge Vertegenwoordiger Christian Schmidt dreigt Bosnië uit elkaar te vallen en is zelfs de kans op een nieuw conflict reëel. Hij spreekt van ‘de grootste existentiële dreiging sinds de burgeroorlog.

De Dayton-akkoorden vormen sinds 1995 het fundament voor de nu wankelende vrede in Bosnië en Herzegovina. De Verenigde Staten kregen toen voor elkaar wat de Europese Unie niet lukte: vrede sluiten in Bosnië en Herzegovina en een einde maken aan de allesverzengende burgeroorlog. In Historisch Nieuwsblad legde ik eerder uit hoe moeizaam dat proces verliep en waarom de constructie zo wankel is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s