Derde Spaanse griepgolf

Dik anderhalf jaar na de eerste besmettingsgevallen in Nederland spoelt een vierde golf van coronabesmettingen over het land. Het kabinet ziet zich genoodzaakt om opnieuw maatregelen te nemen om het aantal besmettingen terug te dringen en ervoor te zorgen dat de zorg niet overbelast raakt.

Als historicus kijkende naar maatregelen zijn er grote overeenkomsten te zien met de bestrijding van de Spaanse griep die tussen 1918 en 1920 in drie golven door Nederland raasde en talloze dodelijke slachtoffers eiste. Hygiëne, frisse lucht en ‘het vermijden van volksophoopingen’ waren ook toen de basismaatregelen .

Samen met Dave Datema van De Dag van Toen, een website die in het teken staat van de geschiedenis van Zuid-Holland, dook ik nog eens in de geschiedenis van de Spaanse griep in Nederland om een fraaie podcast op te nemen:

Wie liever leest, kan terecht bij artikelen die ik eerder schreef over de Spaanse griep voor Historisch Nieuwsblad en Clingendael Spectator.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s