Vergeten grootmachten

Gustaaf II Adolf in de Slag bij Breitenfeld door Johann Jakob Walter (Musée Historique de Strasbourg)

Het vreedzame Zweden is niet het eerste land waar mensen aan denken bij het woord ‘grootmacht’. Toch was het in de 17e eeuw een geduchte speler op het Europese toneel en beleefde het een Gouden Eeuw. In het decembernummer van Geschiedenis Magazine dat nu in de winkel ligt, vertel ik meer over die glorieuze Stormaktstiden, de Tijd van de Grote Macht, die begon bij de troonsbestijging van Gustaaf II Adolf in 1611 en eindigde met de dood van diens achterneef Karel XII op het slagveld in 1718.

Het artikel over Zweden is de laatste in een reeks Vergeten Gouden Eeuwen, waarin eerder ook het Pools-Litouwse Gemenebest (1569-1795), het Koninkrijk Hongarije (1458-1490) en – in een artikel van de hand van Ruud Stevens – het Koninkrijk Portugal (1415-1580) aan de orde zijn gekomen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s