Gemor in het Russische leger

In het Russische leger klinkt gemor over de legerleiding. Van hoog tot laag, in alle rangen klinkt kritiek. Die van oud-kolonel Michail Chodarjonok was zelfs te horen op de Russische staatstelevisie. ‘Onze situatie gaat de komende tijd een stuk slechter worden’, sprak hij, voordat hij werd teruggefloten. Op internet circuleren mondjesmaat berichten van gefrustreerde militairen en boze nationalistische bloggers.

In 1825 verzetten jonge Russische officieren zich tegen tsaar Nicolaas I. Ze eisten een grondwet en hervormingen, maar hun eisen werden beantwoord met kanonskogels. Lees bij Historisch Nieuwsblad hoe de Decembristenopstand uitliep op een mislukking. De militairen bereikten het tegenovergestelde van wat ze voor ogen hadden: Rusland veranderde in een politiestaat met een groot wantrouwen voor het buitenland.

Poetin lijkt het handboek van tsaar Nicolaas I te volgen. Bij het geschiedenisprogramma OVT van de VPRO ging ik daar dieper op in:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s