Erfgenaam van de Sovjet-Unie

In 2005 noemde Poetin het uiteenvallen van de Sovjet-Unie ‘de grootste geopolitieke ramp van de twintigste eeuw’. Het is een van de beweegredenen voor zijn verwoestende oorlog in Oekraïne.

Maar Poetin was niet de enige en ook niet de eerste die het uiteenvallen van de Sovjet-Unie betreurde. De Belarussische dictator Aleksandr Loekasjenko ziet zijn land het liefst als een soort Sovjetrepubliek. Terwijl de oppositie zich juist aan de periode daarvoor spiegelt. Het tekent de woelige geschiedenis van Belarus, dat geen heldere identiteit heeft. Voor Historisch Nieuwsblad dook in in het Belarussische verleden.

En Loekasjenko? Hij is inmiddels overvleugeld door Vladimir Poetin, die hem in zijn zak heeft. Maar de huidige Russische president heeft duidelijk de kunst afgekeken bij de zelfbenoemde ‘laatste dictator van Europa’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s