De zwarte geschiedenis van de familie Nobel

Op 10 december 2022 is de Nobelprijs voor de Vrede uitgereikt aan de Russische mensenrechtenorganisatie Memorial, de Belarussische mensenrechtenactivist Ales Bjaljazki en het Oekraïense Center for Civil Liberties. Vertegenwoordigers van de drie organisaties haalden in hun toespraken fel uit naar de Russische president Vladimir Poetin en zijn Belarussische bondgenoot Aleksandr Loekasjenko.

Poetin zal de Nobelprijs voor de Vrede niet snel krijgen, maar hij heeft zijn belangrijkste geopolitieke wapen wel te danken aan de familie Nobel. Die legde namelijk in de negentiende eeuw het fundament van de Russische olie- en gasindustrie. Op NPO Radio 1 vertelde ik bij het VPRO-geschiedenisprogramma OVT meer over de avonturen van de familie Nobel in het Russische Rijk. Daar werd ook een belangrijk deel van het kapitaal voor de Nobelprijsstichting verdiend.

Meer weten over Immanuel, Ludvig, Robert, Alfred, Emil en Emanuel? Lees dan Geschiedenis Magazine. En Poetin? Die is ondertussen bezig om zijn cadeau van de familie Nobel in de vernieling te helpen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s