Waarom staan zo veel Russen achter Poetin?

Het lijken bizarre cijfers. Volgens Levada – de betrouwbaarste Russische opiniepeiler, door het Kremlin aangemerkt als ‘buitenlandse agent’ – steunt 70 procent van de Russen de oorlog in Oekraïne. Jong en oud schaart zich ook een jaar na het begin van Poetins ‘speciale militaire operatie’ achter president Poetin. Ondanks alle verschrikkingen, gesneuvelde Russische soldaten en drukkende economische sancties.

Propaganda, censuur en repressie spelen een rol, maar Poetin maakt ook meesterlijk gebruik van de macht van het verleden. Samen met zijn handlangers in het Kremlin heeft hij al meer dan twee decennia geknutseld aan een geschiedverhaal waarmee hij de Russen gevangen houdt in het verleden. En dat is helaas verdomd effectief: in straatinterviews lepelen Russen steevast hetzelfde historische verhaal op.

In de OVT-special naar aanleiding van één jaar (en nog eens acht jaar) oorlog in Oekraïne leg ik uit hoe deze geheugengevangenis in elkaar steekt:

Ook benieuwd naar de macht van het verleden en mijn verhaal live horen? Momenteel reis ik met het boek in de hand door Nederland. Kijk in de agenda waar ik de komende maanden op de planken sta. Of neem contact op zodat we een extra stop aan de tour kunnen toevoegen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s