Operation Mincemeat

De Amerikaanse regering is al meer dan een week druk met honderden gelekte geheime documenten afkomstig uit Pentagon. Een jonge ambtenaar met radicale ideeën die indruk wilde maken op zijn online vrienden blijkt verantwoordelijk voor het uitlekken van de uiterst gevoelige militaire informatie. Dit lijkt een domme eenmansactie met mogelijk verstrekkende gevolgen. Maar in de wondere wereld van de inlichtingendiensten is niet altijd alles wat het lijkt.

In 1943 misleidden de Britten op een geraffineerde manier de nazi’s met een zogenaamd lek. In OVT vertelde ik over deze bijzondere ‘Operation Mincemeat’. Voornaamste ingrediënten: een lijk, een verloofde en een koffer.

Lees meer details over deze fascinerende inlichtingenoperatie in het artikel dat Rob Hartmans schreef voor Historisch Nieuwsblad.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s