Touwtrekken om Taiwan

In een opiniestuk in de Franse zondagskrant Le Journal du Dimanche heeft EU-buitenlandchef Josep Borrell de lidstaten van de Europese Unie opgeroepen om te gaan patrouilleren in de Straat van Taiwan, zoals de VS nu al regelmatig doet. Het hangt allemaal samen de oplopende spanningen tussen China en Taiwan. Beijing wil hoe dan ook voorkomen dat Taipei een onafhankelijkere koers gaat varen.

Voor de claims op het eiland grijpen Xi Jinping en de zijnen terug op het verleden. Maar wie gaat kijken naar de lange geschiedenis van Taiwan zal juist ook veel vinden dat de huidige opstelling van de Taiwanezen verklaart. In De Nacht van KRO-NCRV ging ik in vogelvlucht door de rijke historie van Taiwan voor een historisch perspectief bij de actualiteit:

Acht minuten is kort voor dit fascinerende verhaal. Wie alles nog eens rustig wil nalezen, kan terecht bij deze samenvatting in Geschiedenis Magazine. Of bij de artikelen ‘Hoe Taiwan Chinees werd‘ en ‘Hoe China in tweeën spleet‘ bij Historisch Nieuwsblad.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s