Misleiding als wapen

Zo vlak voor 9 mei – de voor Vladimir Poetin zo belangrijke Dag van de Overwinning – was het een bijzonder incident: de droneaanval op het Kremlin in Moskou. Op beelden van de beveiligingscamera’s is het paradepodium voor Poetin op het Rode Plein goed te zien. Moskou wijst met beschuldigende vinger naar Oekraïne en de VS, maar het is bepaald niet uitgesloten dat het een ‘false flag’-operatie is: een poging om een zelf georkestreerde oorlogsdaad in de schoenen van de tegenstander te schuiven.

In oorlogstijd is dat een beproefd middel en de Russen hebben sinds 1917 een stevige reputatie opgebouwd in het gebruik ervan. In de Volkskrant en bij OVT vertelde ik meer over de geschiedenis van deze militaire misleidingskunst met voorbeelden uit 1788, 1931, 1939, 1962, 1968 en 1999. Het verleden leert ook een belangrijke handregel bij het ontrafelen van dit soort operaties: wie heeft er het meeste voordeel bij?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s