Poetin en een oude landkaart

Poetins obsessie met de geschiedenis is inmiddels publiek geheim. Met enige regelmaat komt de Russische president op de proppen met archiefmateriaal dat zijn visie op het verleden moet ondersteunen. Zo ook met een Franse landkaart uit de 17e eeuw. Volgens hem bewijst die nog maar eens een keer dat Oekraïne geen bestaansrecht heeft. Het zoveelste voorbeeld van Poetin die naar de macht van het verleden grijpt.

Tegenover deze kaart zijn echter talloze andere kaarten te plaatsen. Het zijn allemaal momentopnames van de complexe geschiedenis van de rafelranden van Europa. En in die geschiedenis was ‘grensland’ Oekraïne vaak de dupe. Voor een korte samenvatting ga ik – net als Poetin – op herhaling met een gesprek dat ik in januari 2022 had bij het onvolprezen VPRO-geschiedenisprogramma OVT:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s