Over mij

Ik ben Ivo van de Wijdeven. Historicus en analist. Na mijn jaren als adviseur van de minister-president wil ik iedereen die daarin geïnteresseerd is een historische achtergrond bieden bij de actualiteit. Mijn verhalen en analyses hebben onder meer hun weg gevonden naar media als RTL Nieuws, VPRO OVT, NRC, De Correspondent, Historisch Nieuwsblad en Clingendael Spectator.

In mijn nieuwste boek De macht van het verleden leg ik uit hoe potentaten als Poetin, Erdogan en Xi de geschiedenis gebruiken als wapen zonder weerga. Ambitieuze leiders doen dat wereldwijd. Ook in het Westen. De macht van het verleden is een boek voor iedere politicus die wil weten hoe hij zijn voordeel kan doen met geschiedenis. Of voor iedereen die dat wil doorzien.

Mijn eerdere boek De rafelranden van Europa werpt licht op de interactie met en de drijfveren van Rusland, Turkije, het Midden-Oosten en Afrika door de eeuwen heen en De nieuwe rafelrand van Europa doet hetzelfde voor Europa’s verhouding met het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Beide boeken vormen een beknopte geschiedenis die de huidige verhoudingen in historisch perspectief plaatst.

De spoken van Visegrád beschrijft de turbulente gebeurtenissen in Polen, Hongarije en Tsjechoslowakije tussen de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. Een geschiedenis die in West-Europa zo goed als vergeten is, weggedrukt door de communistische tijd, maar in die landen zelf nog nauwelijks is verwerkt en de grondslag vormt voor het huidige denken over de toekomst.

Inmiddels heb ik door heel Nederland en België lezingen gegeven voor uiteenlopende gezelschappen: van boekhandels en bibliotheken tot universiteiten en ministeries. Ook geïnteresseerd in zijn verhaal? Neem dan contact op met De Schrijverscentrale (of met mij).

Wat anderen over mij zeggen:

‘Met een kraakhelder betoog en rake voorbeelden geeft historicus Van de Wijdeven een duidelijke boodschap: het verleden is nog lang niet voorbij.’ – Adriaan Duiveman / Radboud Reflects

‘Ivo van de Wijdeven is in korte tijd uitgegroeid tot een van Nederlands meest gezaghebbende historici. Als geen ander kan hij uitleggen waar de denkbeelden van machthebbers als Poetin en Xi vandaan komen. Van actualiteit naar geschiedenis en weer terug. Een inspirerend spreker die de wereld voor ons allemaal wat meer begrijpelijk maakt. Een genoegen om samen met hem in een panel te zitten of om naar een lezing van hem te gaan.’ – Willem Post / World Class The Hague