Over mij

Ik ben Ivo van de Wijdeven. Historicus en politiek analist bij het ministerie van Algemene Zaken. Daarnaast schrijf ik artikelen voor media als De Correspondent, Historisch NieuwsbladGeschiedenis Magazine, Clingendael Spectator en Atlantisch Perspectief. Met mijn verhalen wil ik iedereen die daarin geïnteresseerd is een historische achtergrond bieden bij de actualiteit.

Zo ook in mijn in 2016 verschenen boek De rafelranden van Europa, een geschiedenis van de Europese grenzen. Die staan weer in het middelpunt van de belangstelling door Russische en Turkse ambities, grote vluchtelingenstromen, internationaal terrorisme en een naderende Brexit.

Het onlangs verschenen De spoken van Visegrád beschrijft de turbulente gebeurtenissen in Polen, Hongarije en Tsjechoslowakije tussen de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. Een geschiedenis die in West-Europa zo goed als vergeten is, weggedrukt door de communistische tijd, maar in die landen zelf nog nauwelijks is verwerkt en de grondslag vormt voor het huidige denken over de toekomst.

Inmiddels heb ik door heel Nederland lezingen gegeven voor uiteenlopende gezelschappen: van boekhandels en bibliotheken tot universiteiten en ministeries. Ook geïnteresseerd in mijn verhaal? Neem dan contact op met De Schrijverscentrale (of met mij).