Over mij

Ik ben Ivo van de Wijdeven. Historicus en werkzaam als politiek analist bij het ministerie van Algemene Zaken. Daarnaast schrijf ik artikelen voor media als NRC Handelsblad, De Correspondent, Historisch NieuwsbladGeschiedenis Magazine en Clingendael Spectator. Met mijn verhalen wil ik iedereen die daarin geïnteresseerd is een historische achtergrond bieden bij de actualiteit.

Momenteel werk ik hard aan mijn vierde boek De macht van het verleden, dat in 2021 zal verschijnen. In De macht van het verleden leg ik uit hoe potentaten als Poetin, Erdogan en Xi de geschiedenis gebruiken als politiek wapen zonder weerga. Het wordt een boek voor iedere politicus die wil weten hoe hij zijn voordeel kan doen met geschiedenis. Of voor iedereen die dat wil doorzien.

In het in 2019 verschenen De nieuwe rafelrand van Europa duik ik dieper in de geschiedenis van Europa’s langdurige haat-liefdeverhouding met het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Het resultaat is een beknopte geschiedenis die de huidige verhoudingen in historisch perspectief plaatst, net zoals De rafelranden van Europa eerder al licht wierp op de interactie met en de drijfveren van Rusland, Turkije, het Midden-Oosten en Afrika door de eeuwen heen.

Het in 2018 verschenen De spoken van Visegrád beschrijft de turbulente gebeurtenissen in Polen, Hongarije en Tsjechoslowakije tussen de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. Een geschiedenis die in West-Europa zo goed als vergeten is, weggedrukt door de communistische tijd, maar in die landen zelf nog nauwelijks is verwerkt en de grondslag vormt voor het huidige denken over de toekomst.

Inmiddels heb ik door heel Nederland en België lezingen gegeven voor uiteenlopende gezelschappen: van boekhandels en bibliotheken tot universiteiten en ministeries. Ook geïnteresseerd in zijn verhaal? Neem dan contact op met De Schrijverscentrale (of met mij).