Over de opvang van vluchtelingen

Hongaren

Zestig jaar geleden was de Hongaarse hoofdstad Boedapest het toneel van massale demonstraties tegen het communistisch regime. Vanaf 4 november 1956 maakten Russische tanks met bruut geweld een einde aan de opstand, die amper twee weken had geduurd.

Reden voor ongeveer 200.000 Hongaren om hun land te ontvluchten. Het overgrote deel kwam terecht in Oostenrijk. Van daaruit werden ze herverdeeld over West-Europa. Op verzoek van de Verenigde Naties nam Nederland in totaal zo’n 3.300 Hongaarse vluchtelingen op.

Voor De Correspondent heb ik een stuk geschreven over de lessen die we zouden kunnen leren van de opvang van Hongaarse vluchtelingen in 1956.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s