Déjà vu: Britten doen referendum dunnetjes over

Thatcher

Donderdag is het zo ver: na een maandenlange campagne mogen de Britten zich uitspreken over het Britse EU-lidmaatschap. Voor oudere Britten moet het voelen als een déjà vu: in 1975 mochten ze zich ook al buigen over de vraag of het Verenigd Koninkrijk lid moest blijven van – toen nog – de Europese Economische Gemeenschap (EEG).

In maart 2015 publiceerde Geschiedenis Magazine een artikel van mijn hand over het eerste Britse referendum over Europa. Dat is online terug te vinden bij Kennislink. In zekere zin is in 1975 de kiem gelegd voor het huidige referendum en de Britten lijken nu alles nog eens dunnetjes over te doen.

De heronderhandelingen waar het artikel op vooruitblikt zijn inmiddels afgerond, maar de concessies die Cameron uit het vuur heeft weten te slepen, worden door het ‘Leave’-kamp beschimpt. En dat kamp krijgt ruim baan in de media, waarbij invloedrijke kranten als The Sun en The Daily Telegraph zelf ook niet te beroerd zijn om een duit in het zakje te doen.

Wat de uitslag ook zal worden: de toekomst ziet er somber uit voor Cameron. Het is maar de vraag of een ‘Remain’-stem genoeg is om zijn politieke huid te redden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s