Doos van Pandora

Skanderbeg

De grenzen op de Balkan zijn weer terug in het nieuws. In een poging om de patstelling tussen het sinds 2008 onafhankelijke Kosovo en het buurland Servië te doorbreken hebben de Kosovaarse president Thaci en zijn Servische collega Vucic de optie van ‘grenscorrecties’ op tafel gelegd. Overwegend Albanese gebieden in Servië zouden uitgeruild moeten worden tegen overwegend Servische gebieden in Kosovo.

Er wordt gevreesd dat met grenscorrecties een doos van Pandora wordt geopend, met nieuw etnisch geweld op de Balkan als gevolg. Er liggen namelijk nog wel meer sluimerende claims in de regio. Zo wonen er bijvoorbeeld niet alleen Albanezen in Albanië en Kosovo, maar ook in Macedonië en Griekenland. Iedere verwijzing naar een Groot-Albanië ligt dan ook uiterst gevoelig. Weten hoe het zit? Voor Geschiedenis Magazine schreef ik een artikel over de grote Albanese nationale held Skanderbeg.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s