Vluchtelingencrisis

Nansen (small)

Sinds kort ligt het decembernummer van Historisch Nieuwsblad in de winkel. Het nummer bevat een dossier over migratie met daarin ook de coverstory, waarin ik het werk van de Noorse diplomaat Fridtjof Nansen (tweede van rechts op de foto hierboven), over wiens bewogen leven ik eerder een artikel schreef voor Geschiedenis Magazine, in het bredere perspectief plaats van de vluchtelingencrisis direct na de Eerste Wereldoorlog.

Toen realiseerde de internationale gemeenschap zich dat nationale regeringen weliswaar altijd het laatste woord hadden over hun eigen grenzen, maar ook dat de middelen om wereldwijde migratiestromen daadwerkelijk te beïnvloeden beperkt waren. Internationale samenwerking was in het belang van nationale regeringen én pure noodzaak: alleen zo konden de lasten worden verdeeld. Een wijze les.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s