100 jaar Verdrag van Trianon

Bron: TAMAS WACHSLER/FLICKR

Op 4 juni viert het Verdrag van Trianon zijn honderdste verjaardag. Het is een van de vijf vredesverdragen die de overwinnaars na de Eerste Wereldoorlog sloten met de verliezers. Het is het minder bekende broertje van het Verdrag van Versailles met Duitsland. Of, zoals veel Hongaren – inclusief premier Viktor Orbán – ook vandaag de dag nog zeggen, het dictaat dat Hongarije op 4 juni 1920 ten onrechte kreeg opgelegd.

Het jaar 2020 is door de Hongaarse regering bestempeld tot het Jaar van Nationale Eenheid. Tot de coronacrisis roet in het eten gooide, was het de bedoeling om op 4 juni met veel fanfare een nieuw herdenkingsmonument te onthullen. Pal tegenover het kolossale neogotische parlementsgebouw in Boedapest is een 100 meter lange helling uitgegraven met muren van zwart graniet. Daarin zijn alle namen van de bijna 13.000 gemeenten die vóór het Verdrag van Trianon bij ‘Groot-Hongarije’ hoorden uitgebeiteld. De helling eindigt bij een gebroken blok graniet waar een eeuwige vlam brandt.

Wie wil weten waarom de Hongaarse regering zo’n groot nummer maakt van een 100 jaar oud verdrag kan terecht in De spoken van Visegrád of bij het artikel dat ik in 2018 schreef voor Clingendael Spectator. Dan wordt ook meteen duidelijk waarom buurlanden zo boos waren over deze Facebook-post van Viktor Orbán.

En wie liever luistert dan leest, kan voor een korte samenvatting terecht bij het VPRO-radioprogramma OVT op Radio 1:

2 gedachten over “100 jaar Verdrag van Trianon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s