Coverstory

Nieuw jaar, nieuwe kansen. Vanaf vandaag in de niet-essentiële winkel: het eerste nummer van Historisch Nieuwsblad van 2021. Met een mooie coverstory over de Brits-Duitse rivaliteit aan het einde van de negentiende eeuw. Het machtige Britse Empire voelde zich bedreigd door het jonge Duitse Keizerrijk, dat in korte tijd een enorme economische inhaalslag maakte.

De Britten beschuldigden de Duitsers van kopieergedrag en valse concurrentie door staatssteun. Om hen te dwarsbomen, waren de Britten niet te beroerd om hun voorsprong op het gebied van communicatietechnologie te misbruiken en ze overwogen hoge importheffingen op Duitse producten. Uiteindelijk kwamen twee militaire machtsblokken lijnrecht tegenover elkaar te staan.

De huidige rivaliteit tussen China en de Verenigde Staten vertoont een griezelige gelijkenis met die tussen Duitsland en het Verenigd Koninkrijk in de negentiende eeuw. Opnieuw is er sprake van een achtergrond van economische globalisering en razendsnelle technologische ontwikkelingen. En ook nu staat een opkomende autocratie met een centraal geleide economie tegenover een gevestigde democratie die de geneugten van de vrije markt uitdraagt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s