Zij/Hij

Rabotnitsa

Honderd jaar nadat Nederlandse vrouwen actief kiesrecht verkregen staat de Maand van de Geschiedenis in 2019 in het teken van het thema ‘Zij/Hij’. Voor het themanummer van Historisch Nieuwsblad schreef ik een artikel over emancipatie in de beginjaren van de Sovjet-Unie, ook ongeveer honderd jaar geleden.

Want met communistisch Rusland was veel mis – maar niet als het ging om vrouwenrechten. Vriend en vijand roemden de rechten van de Sovjetvrouw. Zo had de Communistische Partij in de eerste jaren na de revolutie een vrouwenafdeling, de Zjenotdel.  De praktijk was echter vaak weerbarstig en de Zjenotdel was geen lang leven beschoren. Hoogste tijd voor de vraag: hoe geëmancipeerd was de Sovjetvrouw nu echt?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s